26 Ağustos 2016 Cuma

16 Ağustos 2016 Salı

Temel Vuruş Teknikleri



Badmintonda sekiz temel vuruş vardır:


1-Clear (Aşırtma): Baş üstü yüksek vuruşlardır.


2-Smash (Küt): Baş üstü, yukarıdan aşağıya doğru yapılan vuruştur. Tam ve yarım smash olarak uygulanır.


3-Drop-Shut (Damlak): Baş üstünden topun file önüne hızlı veya yavaş olarak bırakılmasıdır.


4-Drive (Düz): Ağın üstünden zemine paralel olarak bırakılmasıdır.


5- Servis: Başlama vuruşudur. Kısa ve yüksek olarak uygulanır.


6-Dap-Shut (Öldürme Vuruşu): File önünden teğet geçen topun öldürülmesi


7-Lift/Lob (Aşırtma): El altından topun aşağından yukarıya doğru yükseltilmesi.


8-Spiel in Net (Filede Oyun): Topun file üzerinden karşı tarafa fileye teğet geçecek biçimde bırakılmasıdır.



Ayrıca “Deception”denilen aldatıcı vuruş vardır. Bu, rakibin beklemediği biçimde yapılan vuruştur.



Vuruşlar yapılırken raketlerin tutuş biçimleri de önemlidir. Bu tutuşlar Forehand (El önü) Bachand Grip (El arkası) olmak üzere iki çeşittir.Her iki tutuşta da önemli olan “Bilek Hareketi”dir Badminton da vuruşlar tenisin aksine öncelikle bilek hareketine, daha sonra dirsek hareketine göre şekil alır. Yani kol bir bütün olarak (düz) kullanılmaz.



Servis atışları bir diğer vuruş şeklidir. Oyunda servis atışı yapan taraf sayı kazanır. Servis atışını hücum vuruşuna dönüştürmek, tamamen oyuncunun deneyimine ve yeteneğine bağlıdır. Servis atılırken dikkat edilecek en önemli nokta, servis atışının rakibe hücum fırsatı vermeyecek ve onun pozisyonunu bozacak şekilde yapılmasıdır.



Servis atışı tekle ve çiftlerde farklıdır. Teklerde servis atanın sayısının çift veya tek olmasına göre, sahanın sağından veya solundan servis atılır. Çiftlerde ise, genellikle sağ bölgede bulunan oyuncu servis atmaya başlar ve servis hakkı eşine geçinceye kadar sahanın hem sağ hem de sol tarafından servise devam eder.



Servis atarken oyuncunun her iki ayağı da zeminle temas halinde olmalı ve atılan servis fileyi aşıp çapraz rakip sahaya düşmelidir. Servisler yükse, kısa ve flick olarak üç çeşittir. Bunlar taktik kullanımlarda yüksek derin ve yüksek basık olarak çeşitli hızlarda kullanılır.



Teklerde servis atışı şöyledir. Çift sayılarda (0-2-4 gibi) servis atan sağ servis bölgesinden servis atışını yapar. Tek sayılarda (1-3-5 gibi) ise sol servis bölgesinden servis atılır.




Çiftlerde ise daima sağ servis bölgesinde olan oyuncu, servis atışına başlar ve sayı alırsa bu sefer sol servis bölgesine geçer ve servisi o bölgeden atar. Böylece servis bölgeleri değiştirilerek servis atma hakkı kaybedilinceye kadar oyuna devam eder. Bu oyuncu servis sırasını kaybedince, eşi o anda bulunduğu bölgeden servis atmayı sürdürür. İkinci oyuncu da servis hakkını kaybederse, servis atışı rakip oyunculara geçer ve son servis atışının yapıldığı anda, rakip sahada sağ servis bölgesinde bulunan oyuncudan servis atışına başlanır. Servis atan taraf sayı aldıkça, oyuncular sağ veya sol servis bölgesinde yer değiştirirken, servisi karşılayan tarafın oyuncuları hiçbir zaman bölgelerini değiştiremezler.